wtorek, 31 stycznia 2012

Tarta borówkowo-czekoladowa

Mróz za oknem skutecznie zniechęca mnie do wychodzenia z domu. Przemykam się jak najszybciej uliczkami, żeby jak najkrócej być na dworze. W takie dni najchętniej siedziałabym w bujanym fotelu przed kominkiem, czytała książkę i popijała gorącą czekoladę. Niestety kominka nie mam, mroźne dni rekompensuję sobie pichceniem różnych słodkości :) Dziś tarta borówkowo- czekoladowa.


Tarta
250 g mąki
125 g masła
60 g cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
 
Szybko zagnieść wszystkie składniki, tak, żeby dało się uformować kulkę. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30-60 min. Formę (ok 26cm) wysmarować masłem, można posypać bułką tartą. Zimnym ciastem wylepić formę tak, aby brzegi były nieco wyższe. Spód nakłuć widelcem.

Nadzienie

ok 1,5 szklanki borówki amerykańskiej
3/4 tabliczki mlecznej czekolady
1 łyżka cukru pudru
  1 łyżka mąki (opcjonalnie, przyda się przy mrożonych owocach)


Kruszonka
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła

Wszystkie składniki zagnieść aż zrobią się okruszki.
Tartę przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolką i podpiec 15 min w 180'C. Następnie zdjąć papier wyłożyć na cieście borówki, wolne przestrzenie wypełnić czekoladą i całość posypać kruszonką, piec jeszcze ok 30 min do zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate