piątek, 24 lutego 2012

Chlebek z bananami

Trochę inaczej, chlebek na słodko. Wyszedł pulchny, ładnie wyrósł i delikatnie wyczuwa się w nim smak bananów. Można podawać go z dżemem, miodem, nutellą czy po prostu z samym masłem. W każdej wersji jest dobry. Do tego szklaneczka mleka i jest pyszne lekkie śniadanko.


Składniki
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru brązowego
  2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
1 jajko
2 banany
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać rozmącone jajko, rozgniecione banany i śmietanę. Wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą i dodać do masy, dobrze wymieszać. Prostokątną foremkę ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 190'C. 
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate