niedziela, 19 lutego 2012

Naleśniki z serkiem mascarpone

Mój sposób na smaczny weekendowy obiad, sprawdza się także gdy mamy małych gości.


Naleśniki
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oranżady
1/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
ew. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie roztrzepujemy mikserem, żeby nie zostały żadne grudki. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smarujemy patelnię b.małą ilością oleju, można przetrzeć ją zanurzonym w oleju wacikiem. Pozostałe naleśniki smażymy na suchej patelni. Porcja na ok 8 cienkich naleśników.

Krem mascarpone
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
ew. łyżeczka cukru pudru

Serek mascarpone łączymy ze śmietaną i ew. cukrem, ubijamy do powstania masy konsystencji bitej śmietany. Porcja na ok 5 naleśników.

Naleśniki smarujemy kremem mascarpone, składamy na kształt trójkąta, polewamy np. syropem malinowym lub inną ulubioną polewą, dekorujemy owocami i lodami waniliowymi. Naleśniki z serkiem mascarpone są bardzo sycące, my najedliśmy się dwoma.
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate