czwartek, 23 lutego 2012

Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym

Kolejna odsłona jakże pospolitych u nas ziemniaków. Tym razem bardzo proste w przygotowaniu pieczone ziemniaki.

Składniki
Ziemniaki
1/2 kg ziemniaków
łyżka rozmarynu
łyżka oregano
10 listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z winogron

Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Nagrzewamy  piekarnik do 200'C. W moździerzu rozgniatamy czosnek, rozmaryn, oregano, sól, listki bazylii i mieszamy z oliwą. Odcedzone ziemniaki przekładamy na blachę i smarujemy uzyskaną mieszanką. Pieczemy ok 30-40 min, aż się pięknie zarumienią. Można podawać z kefirem lub sosem czosnkowym.


Sos czosnkowy
ok. 10 cm ogórka zielonego
jogurt grecki (najlepszy jest Bałkański) 
3-4 ząbki czosnku
koperek
sól 
pieprz 

Ścieramy ogórka na grubej tarce i solimy, odstawiamy na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odciskamy i dodajemy sprasowany/starty czosnek. Następnie łączymy ogórki z jogurtem, dodajemy trochę drobno pokrojonego koperku, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe.
Smacznego! 




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate