piątek, 23 marca 2012

Bardzo czekoladowe muffiny

Lubicie czekoladę? Ja bardzo! A to mój sprawdzony sposób na przygotowanie pysznych czekoladowych słodkości w niespełna pół godziny. Dodatkowym plusem muffinek jest to, że nie trzeba brudzić żadnych urządzeń i można je zjeść już po 5 minutach od momentu wyjęcia ich z piekarnika.

Składniki
Suche
250 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady

Mokre 
250 ml chłodnego mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła 
 łyżka rumu

Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy ją z pozostałymi suchymi składnikami. Do oddzielnej miski wlewamy mleko, rum, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone masło. Wszystkie płynne składniki mieszamy i przelewamy do miski z suchymi produktami, niezbyt dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką lub drewnianą łyżką i przelewamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek. Foremki ustawiamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Muffiny pieczemy ok 15-20 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate