środa, 21 marca 2012

Chlebki naan

Chleb naan jest tradycyjnym daniem kuchni indyjskiej. Wypiekane w glinianym piecu tandoor chlebki powinny być płaskie w kształcie kropli. Podaje się je na gorąco z dodatkiem np. ziół, czosnku w towarzystwie curry, różnych mięs czy sosów warzywnych. Nam smakował mocno ciepły, maczany w oliwie z oliwek i z masłem czosnkowym.

W przygotowaniu chlebków posiłkowałam się przepisem Ani. Nieco zmodyfikowałam przepis, dodałam więcej mąki, bo ciasto było rzadkie i czarnuszkę.

Składniki 
550 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego (ja użyłam kefiru)
1 jajko
oliwa do smarowania upieczonych chlebków

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku i odstawiamy na ok 15-20 minut, żeby "ruszyły". 
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie gładkie i błyszczące. Przekładamy je do miski, warto, żeby była naprawdę duża, bo ciasto mocno wyrasta.

Piekarnik nagrzewamy pół godziny wcześniej do maksymalnej temperatury (u mnie 250'C), jeżeli mamy kamień to wkładamy go do piekarnika. Ja nie mam, więc obróciłam blachę do góry nogami i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto (po około 1 godzinie) odgazowujemy i przekładamy na blat posypany mąką.  Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy cienkie placki na kształt kropli. Posypujemy je czarnuszką i smarujemy oliwą. Naany pieczemy partiami po kilka minut (3-6) aż na chlebkach pojawią się pęcherzyki powietrza, ja poczekałam jeszcze chwilę, żeby się zarumieniły.

Gorące chlebki smarujemy oliwą i chowamy w ściereczkę aż upieczemy wszystkie naany. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate