wtorek, 20 marca 2012

Crumble z ananasem

Kilka dni temu zostałam obdarowana wielkim ananasem. Stał sobie i stał a mi jakoś brakowało na niego pomysłu. Dziś przerobiłam go na ananasowe crumble,  bardzo słodkie, bo i ananas dojrzały i pyszny.

Składniki 
(na 6 foremek)
1/2 ananasa
sok z połowy limonki
spora garść orzechów włoskich
7 łyżek mąki
4 łyżki masła
2,5 łyżki brązowego cukru

Z mąki, masła i rozdrobnionego cukru zagniatamy pokruszone ciasto. Foremki smarujemy masłem i na dno każdej z nich wsypujemy ok centymetrową warstwę kruszonki. Ananasa kroimy w małe kostki, dodajemy posiekane orzechy i całość mieszamy z sokiem z limonki. Tak przygotowane owoce wsypujemy hojnie do foremek i zasypujemy kruszonką. Pieczemy ok 15-20 minut w 180'C. Crumble można podawać na ciepło udekorowane listkami mięty i z lodami albo na zimno. 
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate