wtorek, 6 marca 2012

Cukier z prawdziwą wanilią

Jakiś czas temu odkryłam, że to, co przez całe życie kupowałam jako cukier waniliowy wcale cukrem waniliowym nie jest a wanilinowym i z wanilią nie ma nic wspólnego. Sposób jego wytwarzania też ze smakołykami się nie kojarzy.
Poszperałam trochę i tu znalazłam świetny przepis na prawdziwy cukier waniliowy z najprawdziwszą wanilią.

Składniki
1,5 szklanki drobnego cukru
1 laska wanilii

Cukier przesypać do niewielkiego i szczelnego słoika, rozciąć laskę wanilii wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Są one bardzo drobne i mogą się lepić i zbrylać, dlatego trzeba dokładnie wymieszać je z cukrem a bryłki rozetrzeć w palcach. Do słoika wkładamy także pustą laskę wanilii podzieloną na 3-4 mniejsze kawałki. Słoik mocno zakręcamy i wstrząsamy kilkakrotnie. Cukier gotowy jest do użycia po około 2 tygodniach. Przechowujemy go w suchym miejscu.

Domowy cukier waniliowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków, deserów, kawy czy gorącej czekolady i jest o niebo lepszy i zdrowszy od jego sklepowej imitacji.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate