piątek, 2 marca 2012

Deser z truskawkami i ananasem

Już od kilku dni chodzą za mną aromatyczne i soczyste truskawki. Prawdziwe polskie a nie jakieś plastikowe z supermarketu, niestety na takie pyszne owoce przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Okres ten możemy sobie jednak umilić mrożonymi owocami. Dziś proponuję deser na bazie jogurtu naturalnego, truskawek i ananasa (mało który owoc jest tak smaczny o tej porze roku).


Składniki
1/2 opakowania mrożonych truskawek
1/2 ananasa
duży jogurt typu greckiego
łyżka miodu
łyżeczka cukru pudru
1 czekolada mleczna
orzechy włoskie i migdały do dekoracji

Zamrożone truskawki mieszamy z jogurtem, miodem i cukrem i miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej a obranego ananasa kroimy w małą kostkę.
W pucharkach układamy najpierw ananasa, koktajl truskawkowy, warstwę przestudzonej czekolady, znowu ananasa i koktajl. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate