środa, 7 marca 2012

Owoce zapiekane pod pierzynką

Kogel-mogel w wersji na gorąco i do tego wzmocniony procentami? Jak najbardziej! Dziś owoce zapiekane pod advokatowo-winną pierzynką. Przepis podpatrzony w "Bistro".

Składniki
mała miseczka borówek i truskawek
100 ml białego wina
2 łyżki Advokata
3-4 żółtka
10 dag cukru pudru
łyżka brązowego cukru

Truskawki i borówki rozmrażamy i odsączamy z nich wodę (jeszcze lepsze ze świeżymi owocami). W kąpieli wodnej mieszamy wino i Advokata, stopniowo dodajemy żółtka i cukier puder, cały czas ubijając je na gładką masę. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy brązowym cukrem i zalewamy jajecznym sosem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku pod grillem w 200'C aż pierzynka się zarumieni. 
Smacznego! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate