piątek, 30 marca 2012

Panna cotta z prawdziwą wanilią i blue curacao

Panna cotta to rodzaj włoskiego deseru.  Podgrzana wysokoprocentowa śmietana, pełne mleko, żelatyna i różne dodatki np. wanilia, skórka cytrynowa czy mus owocowy zapewniają jej subtelny i niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje", blue curacao to już moja fantazja.

Składniki
1/2 laski wanilii
100 g mleka
330 g śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
50 g cukru
20 g rumu
ew. łyżka blue curacao 
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i do niewielkiego rondelka wyskrobujemy nasionka, wygodnie jest przy użyciu noża z drobnymi ząbkami. Żelatynę rozpuszczamy w ok 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. Do naczynia z wanilią dodajemy mleko, śmietankę, cukier i wyskrobaną laskę wanilii. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy rum, zagotowujemy i natychmiast zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy ok 1 minuty do jej dokładnego rozpuszczenia. Teraz możemy dolać niewielką ilość blue curacao i przelać mieszankę do silikonowych foremek lub filiżanek. Wystudzić i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny. Przed podaniem można na sekundę włożyć foremki do gorącej wody, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy deser. Serwować np. z ciepłym sosem malinowym.

Przepis na Thermomix
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i do naczynia miksującego wyskrobujemy nasionka. Dodajemy mleko, cukier, śmietankę, wyskrobaną laskę wanilii i żelatynę. Całość gotujemy 10min/ 90'C/ obr.2. Następnie wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy rum i mieszamy 5s/obr.3. Możemy dodać blue curacao. Przelewamy do foremek i studzimy.

Smacznego!



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate