piątek, 30 marca 2012

Panna cotta z prawdziwą wanilią i blue curacao

Panna cotta to rodzaj włoskiego deseru.  Podgrzana wysokoprocentowa śmietana, pełne mleko, żelatyna i różne dodatki np. wanilia, skórka cytrynowa czy mus owocowy zapewniają jej subtelny i niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje", blue curacao to już moja fantazja.

Składniki
1/2 laski wanilii
100 g mleka
330 g śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
50 g cukru
20 g rumu
ew. łyżka blue curacao 
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i do niewielkiego rondelka wyskrobujemy nasionka, wygodnie jest przy użyciu noża z drobnymi ząbkami. Żelatynę rozpuszczamy w ok 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. Do naczynia z wanilią dodajemy mleko, śmietankę, cukier i wyskrobaną laskę wanilii. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy rum, zagotowujemy i natychmiast zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy ok 1 minuty do jej dokładnego rozpuszczenia. Teraz możemy dolać niewielką ilość blue curacao i przelać mieszankę do silikonowych foremek lub filiżanek. Wystudzić i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny. Przed podaniem można na sekundę włożyć foremki do gorącej wody, dzięki czemu łatwiej wyjmiemy deser. Serwować np. z ciepłym sosem malinowym.

Przepis na Thermomix
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i do naczynia miksującego wyskrobujemy nasionka. Dodajemy mleko, cukier, śmietankę, wyskrobaną laskę wanilii i żelatynę. Całość gotujemy 10min/ 90'C/ obr.2. Następnie wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy rum i mieszamy 5s/obr.3. Możemy dodać blue curacao. Przelewamy do foremek i studzimy.

Smacznego!



 

20 komentarzy:

  1. Cóż za błękit!piękny:) panna cotta za pewne jak zawsze smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ cudeńko:) na pewno zrobię w thermomixie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda! Fajny pomysł z dodaniem curacao :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda! Istne niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się bosko !
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo, jak patrzę na ten niebieski kolorek to od razu chce mi się wakacji i morza...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten przepis i jego wygląd.
    Questa Panna Cotta e molto bella.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada rewelacyjnie!! w barze w ktorym pracowałam mielismy drinki z curacao wlasnie i nazywaly sie 'greek viagra' ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczna jest:) uwielbiam takie ładne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam dzięki za odwiedziny na moim blogu .
    Kolorek niesamowity . Uwielbiam turkusy.
    Chociaż z jedzeniem mi się nie kojarzy,ale jak mówisz ze pyszne , to trzeba spróbować .
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie słodkie niebieskie serducho :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. no naprawdę! nie jeść, a podziwiać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bosko :) podziwiam i zapraszam również do mnie, coś tam sobie powoli tworzę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Perfekcyjne serduszko! Wygląda apetycznie i bardzo pomysłowo- od razu rzuciło mi się w oczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję bardzo, miło mi to słyszeć, sama bardzo lubię to serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmm, takie czegoś jeszcze nie widziałam! Wygląda rewelacyjnie, idealne na zbliżające się urodziny. Pozwolę sobie ukraś pomysł :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.