sobota, 24 marca 2012

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego szpinaku. Bardzo lubię kotleta de volaille, ale równie chętnie przyrządzam jego różne modyfikacje. Najbardziej chyba lubię roladki ze szpinakiem i mozzarellą.

Składniki 
(na 4 niewielkie roladki)
2 filety z kurczaka
8 brykietów ze szpinaku
4 małe kulki mozzarelli (lub kilka plasterków sera żółtego)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Panierka
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
czosnek granulowany
sól
pieprz 
słodka papryka

Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Dodajemy do niego sprasowany czosnek, solimy, pieprzymy i dokładamy ser, mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Przestygnięty szpinak formujemy w 4 niewielkie wałeczki.

Filety z kurczaka myjemy i obkrajamy z żyłek i tłuszczyków. Rozcinamy wzdłuż tak, aby powstały 4 cienkie kawałki kurczaka. Każdy z nich zawijamy w folię i rozbijamy na cienkie, ale rozłożyste kotleciki. Staramy się przy tym, aby nie porobić w mięsie dziur. Każdy kotlet doprawiamy solą i pieprzem.
Na środku mięsa układamy zrolowany szpinak i formujemy roladki. Najpierw zawijamy krótsze boki a następnie ścisło rolujemy mięso. Miejsca, które się rozchodzą możemy spiąć wykałaczkami.

Na dość szeroki talerzyk wbijamy jajka i rozmącamy widelcem. Na drugim talerzyku przygotowujemy panierkę. Warto zadbać o jej wyrazisty smak np. doprawiając, granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. 

Roladki dwukrotnie obtaczamy najpierw w jajku a później w panierce. Zwracamy uwagę, żeby całe mięso było dokładnie pokryte bułką tartą. Tak przygotowane roladki smażymy na niewielkiej patelni w dość głębokim oleju przez ok 10 minut. Obracamy je co ok. 2 minuty, żeby były równomiernie dopieczone z każdej strony. Gotowe roladki przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco np. z ryżem i ulubioną surówką. 
Smacznego!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate