niedziela, 4 marca 2012

Tiramisu z malinami

Tiramisu to popularny włoski deser. Tradycyjnie w jego skład wchodzą biszkopty, serek mascarpone, kakao, kawa i amaretto. Zawsze ubolewałam nad tym, że taki smaczny krem, ale wszystko psują biszkopty nasączane mocną kawą, której ja praktycznie nie używam, bo mi nie służy. Dlatego dziś mała wariacja na temat tiramisu, moim nieskromnym zdaniem - bardzo udana.

Składniki 
(2 porcje)
250g serka mascarpone
50g cukru pudru
2 żółtka
30 ml białego rumu
1/4 szklanki rzadkiego musu malinowego*
2 łyżki kakao do pieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, powoli dodajemy serek mascarpone i ubijamy, ale nie zbyt długo.
Łączmy mus malinowy z rumem i maczamy w nim połamane na kawałki biszkopty. Układamy je na dnie naczynia, posypujemy kakaem, następnie wykładamy masę serową, ponownie kakao, namoczone biszkopty, kakao, serek mascarpone itd. Deser powinien się chłodzić kilka godzin w lodówce, przed podaniem możemy posypać wierzchnią warstwę kakaem. Smacznego :)

*Mus malinowy
Dowolną ilość malin miksujemy i przecieramy przez sito. Gotujemy z niewielką ilością cukru i odparowujemy. Gdy ostygnie możemy go użyć do naszego tiramisu.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate