poniedziałek, 26 marca 2012

Truflowe ganache

Ganache brzmi dość egzotycznie a to nic innego jak połączenie czekolady ze śmietanką. Deser ten przywędrował do nas z Francji i zadomowił się na dobre. Ganache można stosować jako polewę do ciast i tortów, jako krem bądź w formie czekoladowych kulek. U mnie trufelki w wersji klasycznej oraz z Advokatem.

Składniki
100 g gorzkiej czekolady 
50 g mlecznej czekolady
110 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
łyżka syropu klonowego
łyżka Advokata
Do obtoczenia
kakao
wiórki czekoladowe
wiórki kokosowe
drobne kawałki orzechów

Śmietanę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. Doprowadzamy ją prawie do wrzenia i dokładamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy wszystko na gładką masę. Dla mnie była odrobinę za gorzka, więc dodałam łyżkę syropu klonowego. Połowę masy przełożyłam do miseczki a do drugiej części dodałam łyżkę Advokata. Tak przygotowane ganache chowamy do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.

Schłodzone ganache formujemy zimnymi opuszkami palców w kuleczki i obtaczamy np. w kakao lub czekoladzie. Gotowe trufelki przechowujemy w lodówce. 
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate