środa, 14 marca 2012

Ziemniaki po gruzińsku

Para-buch! ostatnio prezentowała ziemniaki po gruzińsku. Od razu znalazły się na mojej liście do zrobienia. Tak mi wczoraj posmakowały, że dziś zrobiłam je ponownie. Prostota wykonania i smak zbliżony do ziemniaka z ogniska zachęcają do domowego pieczenia.


Składniki
ziemniaki
sól gruboziarnista
rozmaryn (opcjonalnie)
olej ryżowy

Ziemniaki w skórce dokładnie myjemy i czyścimy szczoteczką. Blachę do pieczenia delikatnie smarujemy olejem i układamy na niej przepołowione ziemniaki, przekrojoną częścią do dołu. Górną część ziemniaka posypujemy grubą solą i ewentualnie ulubionymi ziołami. Ja użyłam rozmarynu. Blachę wkładamy do nagrzanego do 240'C piekarnika i zapiekamy na funkcji góra-dół ok 40 min. Skórka powinna być przypieczona a w ziemniaka z łatwością wchodzić widelec.

Skórka jest tak dobra, że grzechem byłoby obierać z niej ziemniaki. Podawać same albo z jogurtowym sosem czosnkowym np. takim jak tu lub masłem i lekką surówką. 
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate