niedziela, 1 kwietnia 2012

Bułeczki z otrębami

W ostatnim czasie upiekłam już kilka rodzajów bułek i chlebów i wszystkie były smaczne i udane. Ale to właśnie te są moimi faworytami. Puszyste i chrupiące, łatwe do przyrządzenia są wspaniałym dodatkiem do pomidora czy dżemu. Lubię przygotowywać je dzień wcześniej, by rano cieszyć się ciepłymi bułeczkami na śniadanie. Inspiracja od Liski.

Składniki
300 g mąki pszennej
50 g otrębów (dałam 20 g owsianych i 30 g orkiszowych)
20 g oleju roślinnego
15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
190 g wody

Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 2 łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 15 minut, aby ruszyły. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto.
Ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę, odkładamy ją do ceramicznej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-9 równych części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40-60 minut.

Powiększone bułki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarenkami czy otrębami. Wkładamy je do nagrzanego do 230'C piekarnika. Na dno piecyka wykładamy pół szklanki lodu. Bułki pieczemy ok 10 minut na funkcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i podpiekamy je kolejne 5-10 minut aż się zarumienią. Bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Dobrze smakują zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Smacznego :)

Przepis na Thermomix
Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i miarkę wody wkładamy do Thermomixa i podgrzewamy 2
 min/37'C/obr 1. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Gotowe ciasto wykładamy z Thermomixa i natłuszczonymi dłońmi formujemy z niego kulę. Dalej postępujemy zgodnie  instrukcją zamieszczoną powyżej.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate