sobota, 14 kwietnia 2012

Bułki na piwie z ziarnami

Tym razem dla odmiany bułki piwne znalezione u Doroty. Zrobiłam je w trzech wersjach: z makiem, sezamem i czarnuszką. Bułeczki są ciężkie, zwarte w środku, smakują zupełnie inaczej niż kupne pieczywo. Ładnie się rumienią i pięknie wyrastają. Na pewno będę wracać do tego przepisu.

Składniki 
(ok. 15-20 niewielkich bułeczek)
750 g mąki pszennej chlebowej
250 ml jasnego piwa (temp. pokojowa)
100 ml letniej wody
25 g drożdży
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
ziarna do posypania bułek (mak, sezam, siemię lniane itd.) 

Drożdże zasypujemy cukrem, 2 łyżkami mąki i zalewamy wodą. Odstawiamy na ok 15 minut, żeby zaczęły "pracować". Następnie do rozczynu wlewamy piwo, masło i zasypujemy wszystko mieszanką mąki z solą. Wyrabiamy ciasto do momentu, gdy stanie się elastyczne.

Ciasto przykryte ściereczką ostawiamy do podwojenia objętości. Zazwyczaj trwa to ok godziny. Następnie chwilkę wyrabiamy ciasto i formujemy niewielkie bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 30 min. Gdy wyrosną można posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. 

Piec w piekarniki nagrzanym do 200'C ok 20-25 minut aż bułeczki się zarumienią. Studzić na kuchennej kratce.
Następnego dnia świetnie smakują odgrzane w piekarniku. Smacznego!

Przepis na Thermomix
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i wodę wkładamy do Thermomixa i podgrzewamy 2min/37'C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate