sobota, 7 kwietnia 2012

Jajka faszerowane w skorupkach

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Ile domów, tyle sposobów na ich przyrządzenie. Ja proponuję jajka faszerowane w skorupkach i podawane na gorąco.

Składniki
8 jajek (kategorii 0 lub 1)
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka rzeżuchy (opcjonalnie)
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu (przepis tu)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
masło do smażenia

Ugotowane na twardo jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół. Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do miseczki. Gdy wydrążymy wszystkie jajka, ubijamy je na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę i doprawiamy. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw.

Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek. Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku. Smacznego!

* Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate