Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Ile domów, tyle sposobów na ich przyrządzenie. Ja proponuję jajka faszerowane w skorupkach i podawane na gorąco.
Składniki
8 jajek (kategorii 0 lub 1)
1/2 pęczka pietruszki
2 łyżki koperku
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka rzeżuchy (opcjonalnie)
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu (przepis tu)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
masło do smażenia
Ugotowane na twardo jajka kładziemy na desce i gładkim nożem kroimy na pół. Ze skorupki łyżeczką wydłubujemy jajko i wrzucamy do miseczki. Gdy wydrążymy wszystkie jajka, ubijamy je na gładką masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekaną zieleninę i doprawiamy. Mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Próbujemy, jeżeli są za mało słone lub pieprzne to dokładamy więcej przypraw.
Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek. Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku. Smacznego!
Następnie łyżką nakładamy farsz do skorupek. Powinien być ubity i równy z powierzchnią skorupki. Tak przygotowane jajka maczamy w bułce tartej i smażymy chwilę na maśle. Podajemy na gorąco. Jeżeli na stole jajka lądują nieco później to smażymy je z obu stron, także skorupkę, żeby były ciepłe w środku. Smacznego!
* Farszu będzie trochę więcej niż zmieści się w skorupkach, warto zachować skorupki np. z jajek gotowanych do żuru.




Robię podobne, ale z rzeżuchą jeszcze nie próbowałam. Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj po raz pierwszy dodałam rzeżuchę i nawet fajnie to wyszło.
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńrobimy identyczne :)
OdpowiedzUsuńja bez nich nie obchodzè wielkanocy :-)))
OdpowiedzUsuń