wtorek, 24 kwietnia 2012

Puszysty deser z białej czekolady i fiołków

Fiołkowanie trwa, dziś zapraszam na deser z białej czekolady z fiołkami. Przyrządza się go bardzo łatwo i szybko, ma kremową konsystencję i piękny kolorek. W smaku przypomina mi trochę Panna cottę. Przepis znalazłam na blogu Szarlotka .

Składniki
100 g białej czekolady
250 ml mleka
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny
2 łyżki płatków fiołka


Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim połamaną na kawałki czekoladę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Odstawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekoladowa masa ostygnie, wkładamy do niej fiołki i łączymy składniki. Następnie przelewamy mus do kilku niewielkich naczynek i chowamy do lodówki, aby stężał. Przed podaniem, możemy udekorować go świeżymi kwiatami i listkami. 
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate