czwartek, 19 kwietnia 2012

Tarta z malinami i białą czekoladą

Ciasto to chodzi za mną już bardzo długo. Odkąd tylko zobaczyłam tartę na blogu Zosi, wiedziałam, że na pewno wypróbuję ten przepis. Za każdym razem czegoś mi brakowało a już największy problem miałam ze znalezieniem malin. We wszystkich mniejszych i większych sklepach, które odwiedzałam maliny wymiotło totalnie. Dziś wreszcie znalazłam i oto wyczekane ciasto! Jest pyszne, połączenie kruchego spodu, kwaskowych malin i słodkiej czekolady bardzo przypadło mi do gustu. Ma tylko jedną wadę, zdecydowanie za szybko znika.

Składniki
150 g mąki
30 g cukru
125 g pokrojonego masła
1 łyżka wody

Nadzienie
200 ml śmietanki 36%
125 g białej czekolady
1 jajko
duża garść malin

Mąkę, cukier, masło i wodę szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i na 30 minut chowamy do zamrażalnika. Tartę smarujemy masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem, jego wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu i dodajemy do niej śmietankę, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia, gdy masa trochę zgęstnieje dodajemy do niej roztrzepane jajko i dokładnie łączymy składniki.

Maliny, świeże lub lekko rozmrożone układamy na podpieczonym cieście i zalewamy masą czekoladową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy ok 15-18 minut. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub odrobiną startej czekolady. Smacznego!


Przepis na Thermomix
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na 30 min.
Naczynie myjemy i wycieramy, wkładamy do niego połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 5s/obr.10. Zakładamy motylek, dodajemy śmietanę i podgrzewamy 4min/70'C/obr.3,5. Zostawiamy na 5 minut i dodajemy jajko, mieszamy 10s/obr.3. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate