poniedziałek, 28 maja 2012

Ciasto z borówkami

Ciasto to już raz pojawiło się na blogu w wersji truskawkowej. Tym razem zrobiłam je z borówkami amerykańskimi, bo moja zamrażarka jest jeszcze pełna zeszłorocznych zapasów tych owoców, a już niedługo zacznie się kolejny sezon borówkowy. Lubię to ciasto, bo jest zdrowsze niż tradycyjne, dzięki dodatkowi płatków owsianych. W smaku jest nieco kleiste i najlepiej smakuje następnego dnia albo jeszcze lekko ciepłe.

Ciasto
110 g mąki pszennej
115 g płatków owsianych
110 g cukru
150 g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z połowy cytryny
1,5 szklanki borówek amerykańskich

Posypka
garść płatków migdałowych
1 łyżka cukru



Miękką margarynę ugnieść z cukrem, powoli dodawać jajka, skórkę cytrynową i ugniatać. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo połączyć wszystkie składniki i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i ewentualnie posypanej płatkami migdałowymi. Na masę ułożyć lekko rozmrożone lub świeże owoce. 

Płatki migdałowe wrzucić na suchą patelnię i prażyć tak długo, aż zaczną wydzielać zapach i staną się lekko rumiane. Wymieszaną posypką równomiernie pokryć borówki. Piec ok. 30-35 minut w 180' C.
Smacznego! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate