piątek, 18 maja 2012

Danie ziemniaczane

Każdy z nas ma taką potrawę, którą uwielbiał jeść jako dziecko i do której także teraz chętnie wraca. Dla mnie to jest właśnie to danie, nazywane u nas daniem ziemniaczanym. Jest proste w przygotowaniu, sycące i niezmiennie dobre. U mnie w domu mama robiła je na trzy sposoby, dla mnie bez cebuli i jajka, dla taty z jajkiem i cebulą, ale bez parówki i dla siebie ze wszystkimi dodatkami.Ja obecnie jem je z cebulą, ale bez parówki i z niewielką ilością jajka i ketchupu.
Polecam przede wszystkim wielbicielom ziemniaków i zieleniny.

Składniki
kilka dość dużych ziemniaków
pół cebuli
1 jako
sól i pieprz do smaku
kilka liści sałaty
1 rzodkiewka
mały ogórek
kawałek papryki
szczypiorek
1 ząbek czosnku
vegeta (lub sól)
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek
ketchup Pudliszki pikantny

Obrane ziemniaki kroimy w talarki, grubości ok 1-2 mm. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wystarczą 2-3 kleksy na patelni. Ziemniaki podsmażamy z obu stron na złoty kolor, trochę solimy i sprawdzamy, jeżeli są już dobre wrzucamy pokrojoną cebulę i chwilę smażymy. Następnie powoli, rozprowadzając po wszystkich ziemniakach, przelewamy rozmącone jajko i nakrywamy przykrywką na kilka chwil, aż jajko się zetnie. Na patelnię kładziemy duży talerz, szybko obracamy patelnię "do góry nogami", tak, aby ziemniaki zostały nam na talerzu a talerz w ręku.

Gdy ziemniaki się smażą przygotowujemy zieleninę. Umyte liście sałaty rwiemy na kawałki, kroimy szczypior, rzodkiewkę w drobną kostkę, podobnie postępujemy z papryką i ogórkiem. Do małego pojemniczka ścieramy ząbek czosnku, dodajemy vegetę (lub sól), pieprz, sok z cytryny, oliwę, mieszamy i polewamy tym sałatę. Dokładnie łączymy dressing z zieleniną.

Ziemniaki przełożone na talerz przysypujemy przygotowaną wcześniej sałatką, polewamy ketchupem i jemy.
Smacznego!






Przekąski na SESJĘ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate