wtorek, 8 maja 2012

Grillowana polędwiczka w marynacie czosnkowo-rozmarynowej

Jak to często bywa, długi weekend się skończył i wraca do nas piękna pogoda. Sezon grillowy w pełni. Zamiast tłustych kiełbas i karkówek, proponuję dziś lżejszą potrawę na grilla - polędwiczki w ziołowej marynacie. 

 Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
1/4 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
kolendra w ziarnach
sól
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek 

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczyków. Kroimy w poprzek na 4-5 kawałków i każdy z nich rozbijamy na grubość ok. 1cm. Mięso solimy i pieprzymy.

Do płaskiego pojemnika wlewamy kilka łyżek oliwy, nieco soli, starte ząbki czosnku, rozgniecioną i porwaną na kawałki gałązkę rozmarynu i pół płaskiej łyżeczki kolendry. Wkładamy polędwiczki i dokładnie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc). Pół godziny przed pieczeniem wyjmujemy mięso, aby nieco się zagrzało. Grillujemy ok 4 minut, polędwiczki możemy także usmażyć na patelni grillowej. 
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate