czwartek, 3 maja 2012

Kandyzowane fiołki

Fiołki niestety już się kończą, ale nie mogę narzekać. Udało mi się w tym roku zrobić cukier fiołkowy, deser z fiołkami, kandyzowane fiołki i syrop, który niedługo też się pojawi na blogu. Może jeszcze dziś znajdę kilka tych kwiatuszków. 

Kandyzowanymi fiołkami można ozdabiać desery, dodawać je do środka ciasta, bezy czy galaretki. 

Składniki
fiołki (bez łodyżek)
1 białko
cukier (puder lub drobny)

Umyte i osuszone fiołki maczamy w roztrzepanym białku i obsypujemy cukrem. Ja wybrałam drobny cukier do wypieków, ale niektórzy wolą cukier puder. Kwiatki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łebki kładziemy wnętrzem do dołu, tak aby płatki były ładnie rozłożone na boki. Kwiaty suszymy przez ok 1 godzinę w 60'C przy uchylonym piekarniku. Gdy już będą suche przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy. 
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate