wtorek, 15 maja 2012

Kruche rogaliki z jagodą kamczacką

Dziś kruche rogaliki z domową marmoladą z jagody kamczackiej. Uwielbiam takie ciasteczka! Są bardzo delikatne, kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. W zamrażarce miałam jeszcze spory pojemniczek jagody kamczackiej z zeszłorocznych zapasów i postanowiłam go zużyć.

Jagoda kamczacka ma fioletowy kolor i podłużny kształt. W smaku jest dość cierpka i jedzona prosto z krzaka może wielu osobom nie smakować. Świetnie za to nadaje się do różnego rodzaju przetworów: dżemów, soków, czy nalewek. Warto taki krzak posadzić w ogródku, ponieważ jest łatwy w uprawie i bardzo plenny a jego owoce są niezwykle zdrowe. Jagoda kamczacka zwiera dużo witaminy A, C, żelaza, miedzi i jodu, ma także silne działanie wzmacniające, antyseptyczne i odtruwające.
Przepis na domową marmoladę podpatrzyłam u addio pomidory, zamieniłam jedynie żurawinę na jagodę kamczacką. Wyszła bardzo dobra.

Składniki
Ciasto (przepis Dorotuś)
2 ¼ szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Marmolada z jagody kamczackiej 
350 g jagody kamczackiej
4 łyżki miodu
½ szklanki czerwonego półwytrawnego wina
½ łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy marmoladę z jagody. Do garnka przekładamy jagodę i zalewamy ją miodem i winem, dodajemy cynamon. Mieszamy dokładnie i gotujemy na średnim ogniu. Gdy jagoda zacznie pękać, zmniejszamy ogień, mieszamy dokładnie i gotujemy, aż soki wyparują niemal całkowicie. Uważamy, by nie przypalić. Gdy powstaje nam coś na kształt gęstej konfitury miksujemy całość i słodzimy, gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu i mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy do przestudzenia przez 10-15 minut i chowamy do lodówki na około godzinę. 

Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na ok 6 kawałków i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i zwijać do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. 

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!





Przekąski na SESJĘ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate