czwartek, 31 maja 2012

Tarta na herbatnikach z mascarpone i truskawkami

To specjalne ciasto, ponieważ zrobiłam je na urodziny mojej mamy. Od dawna chciałam wypróbować spód na bazie kruchych ciasteczek. To dobry pomysł, ponieważ przyrządza się go niezwykle prosto i szybko. Całości dopełnia pyszny mus z serka mascarpone i soczyste truskawki.


Składniki
Spód
200 g herbatników
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu

Krem mascarpone
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka zmielonego cukru waniliowego (przepis tu

Wierzch
400 g truskawek
1/3 szklanki płatków migdałowych


Herbatniki kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczone masło i miód. Łączymy składniki i wykładamy nimi wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną formę do tarty. Masę herbatnikową dociskamy do formy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C aż będzie lekko brązowa.

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i serek mascarpone i delikatnie łączymy składniki. Chłodzimy w lodówce ok.30 minut.


Na wystudzony spód wykładamy krem mascarpone i dekorujemy ciasto truskawkami i płatkami migdałowymi. Tartę chowamy do lodówki na ok 30 minut.

Smacznego!







  Truskawki 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate