czwartek, 14 czerwca 2012

Chleb na zakwasie

Uwielbiam domowe pieczywo, odkąd sama piekę, rozbestwiłam się i to kupne już mi tak nie smakuje. W miarę możliwości staram się choć raz w tygodniu upiec domowe bułeczki lub chleb. To jest dla mnie chleb idealny. Gdy ma się zaczyn, chleb robi się dość łatwo, wprawdzie proces ten rozciąga się na wiele godzin, ale nie ma w tym nic skomplikowanego i chleb zawsze się udaje. Jest puszysty, ma lekko chrupiącą skórkę i do tego przez kilka dni jest świeży.

Przepis na ten chleb dostałam wraz z zaczynem. Z podanych niżej proporcji wychodzą mi dwa chleby: duża i mała keksówka. Na nasze dwuosobowe potrzeby to trochę za dużo, dlatego ten większy chleb zawsze ląduje u moich rodziców, zjadają go maksymalnie w dwa dni.

Na przygotowanie chleba składają się 4 etapy. Pierwszy to rozrobienie zaczynu z mąką i wodą, drugi to dodanie składników i wyrastanie ciasta w misce a następnie w blaszkach i pieczenie. Najwygodniej jest rozrobić zaczyn wieczorem i pozostawić go na całą noc lub z samego rana i wtedy pieczenie będzie wieczorem.

I etap
1 bułeczka zakwasu
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka letniej wody

Do bułeczki zakwasu dodajemy mąkę i wodę, mieszamy i zostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem.

II etap
1 kg mąki tortowej lub pszennej
3 łyżeczki soli
3 szklanki letniej wody
20 g drożdży (1/5 kostki)
¾ szklanki dowolnie wymieszanych: otrębów, siemienia, sezamu, dyni, słonecznika, czarnuszki itd.

Po 12 godzinach dodajemy mąkę, sól, wodę, drożdże i ziarna. Ja najczęściej daję 1/2 szklanki otrębów i resztę dopełniam czarnuszką, siemieniem lnianym, sezamem i słonecznikiem. Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie odkładamy jedną bułeczkę zakwasu na następny raz i chowamy ją do lodówki.

III etap
Smarujemy masłem i wysypujemy mąką blaszki (duża i mała keksówka). Wykładamy ciasto do blaszek i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować ciasto jajkiem i posypać ziarnami.
Chleby wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy 15 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 200’C i pieczemy jeszcze 40 min. Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Bułeczkę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Nie zamrażać!

Przepis na zakwas
5 garści mąki żytniej przesiewamy i dolewamy tyle letniej wody, żeby powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Dwa razy dziennie dokładnie mieszamy, dotykając dna - powinny pojawiać się bąbelki. 
Przez 4 kolejne dni dosypujemy po 1 garści mąki żytniej i dolewamy tyle wody, żeby cały czas zakwas miał konsystencję gęstej śmietany. Piątego dnia zaczyn jest gotowy.
Smacznego!




 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate