poniedziałek, 25 czerwca 2012

Cukier różany

Spodobało mi się jedzenie kwiatów. Na wiosnę przerabiałam fiołki, później czarny bez a teraz przyszła kolej na róże. Pięknie pachną, łatwo się je zbiera i dobrze smakuj.
Tym razem zrobiłam cukier różany, ma intensywny różany zapach, który uwielbiam.

Krzaki róż, z których będziemy zbierać płatki, powinny rosnąć z dala od ulicy czy drogi. Najlepiej zbierać je poza  miastem i rano.


Składniki
ok. 2 dużych garści płatków dzikiej róży
2 szklanki cukru

Płatki oczyszczamy z białym końcówek i w moździerzu ucieramy je na gładką masę, można to trochę przyspieszyć, dodając niewielką ilość cukru. Gdy płatki są już utarte, przekładamy je do dużej miski, dodajemy cukier i lekko rozcieramy aż się równomiernie zabarwi. 
Tak przygotowany cukier przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i suszymy. Wysuszony cukier przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. 

Można dodawać go do deserów, do herbaty lub posypywać nim ciasteczka.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate