sobota, 30 czerwca 2012

Domowy kisiel malinowo-porzeczkowy

Zapraszam na mocno owocowy kisiel. Duża ilość porzeczek i malin nadaje mu piękny malinowy kolor i słodko-kwaśny smak.

Składniki
150 g malin
150 g czerwonych porzeczek
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru (wedle uznania)
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wody i jeszcze 1/3 szklanki zimnej wody

Odszypułkowane owoce gotujemy w 1,5 szklanki osłodzonej wody. Gdy owoce będą się już rozpadać, mąkę dokładnie rozpuszczamy w  pozostałej ilości wody i powoli wlewamy do garnka z owocami, cały czas mieszając. Kisiel jest gotowy. Ilość dodanego cukru zależy od naszych preferencji, owoce są kwaskowe, więc jak go potrzebuję więcej, ale niektórzy lubię ten kwaskowaty smak.


Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate