poniedziałek, 11 czerwca 2012

Dżem truskawkowy z kwiatami bzu

Moja miłość do kwiatów trwa i wypróbowuję kolejne kwiatowe możliwości. Tym razem zrobiłam truskawkowy dżem z kwiatami czarnego bzu z przepisu Bei. Wyszło bardzo smacznie, bez nadaje dżemowi ciekawy smak i delikatny aromat. 
W ostatnim czasie zrobiłam także syrop i nastawiłam nalewkę bzową, efekty wkrótce na blogu. Póki co, mam trochę już dość tych białych i intensywnie pachnących kwiatuszków, dlatego z placków bzowych już zrezygnowałam. Co za dużo, to niezdrowo.

Z proporcji niżej podanych wyszedł mi jeden słoiczek dżemu. Nie dodawałam do niego pektyn, ponieważ był gęsty i przeznaczony do bieżącego spożycia.

Składniki
500 g truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny (nie dawałam, dżem był gęsty)
3-4 baldachy bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny

Truskawki opłukać, obrać i pokroić na kawałki.  Następnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz baldachy czarnego bzu (warto ułożyć je w specjalnym woreczku do gotowania). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.




Smacznego!









Truskawki 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate