piątek, 29 czerwca 2012

Kotlety mielone z krakersami

Na dzisiejszy obiad zrobiłam kotlety mielone, które zamiast bułki mają w sobie krakersy i dość dużą ilość ziół. Robi się je prosto i szybko. Mięso było puszyste w środku i wyraziste. Polecam z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą i sałatką z ogórka kwaszonego i cebuli.

Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
4 gałązki rozmarynu
2 gałązki pietruszki
2 gałązki cząbru
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebulki 
2 łyżeczki musztardy Dijon
20 krakersów
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
oliwa do smażenia

Drobno siekamy gałązki rozmarynu, pietruszki i cząbru. Jeżeli zioła są młode i mają miękkie łodyżki to kroimy je wraz z nimi. Dodajemy pokruszone w ręce krakersy, mięso, musztardę, jajko, sprasowany czosnek i drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie zagniatamy za pomocą dłoni. 
Dobrze wymieszane mięso nabieramy w dłoń i formujemy kotlety, powinny mieć owalny kształt i być lekko spłaszczone. Trzeba pamiętać o tym, że kotlety podczas smażenia wytopią się i będą mniejsze niż te, które uformowaliśmy. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i górę nacinamy skośnie w 3 miejscach.

Tak przygotowane kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut aż będą rumiane. Dość często obracamy je, aby uniknąć w środku różowego i niedosmażonego mięsa. 


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate