wtorek, 19 czerwca 2012

Młode ziemniaki zapiekane w boczku

Jeżeli chodzi o młode ziemniaki to moim zdecydowanym faworytem są ziemniaki ugotowane w mundurkach, z masłem i koperkiem, podane z jajkiem sadzonym i kefirem. Taki obiad mogłabym jeść praktycznie przez całe lato.
Za bardzo jednak lubię kombinować w kuchni, żeby zadowolić się tym jednym daniem. Dziś zrobiłam młode ziemniaczki owinięte boczkiem i zapieczone. To prosty i szybki sposób, żeby nadać zupełnie nowy wyraz pospolitym kartoflom.

Składniki
12-15 niedużych młodych ziemniaków
1 paczka boczku wędzonego
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
pieprz
gałązka rozmarynu

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie szorujemy szczotką, jeżeli mają delikatną skórkę, wystarczy wyczyścić. Plasterki boczku kroimy na połowy. Ziemniaki smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem, listkami rozmarynu i zawijamy w boczek. Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze, posmarowanej niewielką ilością oliwy.
Pieczemy w nagrzanym do 190'C piekarniku ok 25-35 minut. Podajemy z jogurtowym sosem.
Smacznego!

A to żabka, która towarzyszyła mi podczas fotografowania kwiatów w weekend.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate