wtorek, 12 czerwca 2012

Mus z rabarbaru i jagody kamczackiej

Sezon na jagodę kamczacką w pełni. Mam już pełną spory pojemnik tych owoców i dziś zrobiłam mus z rabarbaru i jagody kamczackiej. W kolejce czeka jeszcze ciasto i sok. Więcej informacji o jagodzie tutaj.

Mus robi się niezwykle szybko, można wykorzystywać go do kanapek lub jako dodatek do deserów.

Składniki
250 g rabarbaru (już obranego)
150 g jagody kamczackiej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tu)

Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy jagody i cukier, gotujemy na maleńkim ogniu, aż rabarbar stanie się miękki. Mi to zajęło zaledwie 10 minut. Podczas gotowania mieszamy owoce drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorący mus przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Smacznego!







Przekąski na SESJĘ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate