poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pierogi z jagodami

Weekend spędzony na wsi, świeże powietrze i piękna pogoda, sprawiły, że do Warszawy wróciłam wypoczęta i w dobrym nastroju. Na targu kupiłam świeże warzywa i owoce, szkoda, że nie mam takiego wyboru na co dzień.
Z pierwszych jagód w tym roku zrobiłam pierogi. Samej trudno mi się zmobilizować, ale z mamą zawsze pierogowa współpraca nam się dobrze układa. Ja przygotowuję ciasto: zagniatam, wałkuję i wykrawam kółka, a mama zalepia i gotuje pierogi.
Zjedliśmy je z ogromną przyjemnością, żałowaliśmy jedynie, że jest ich tak mało.

Składniki
Ciasto (ok. 50 sztuk)
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szklanki wody

Nadzienie
1/2 litra jagód
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki


Woda do gotowania
2 litry wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy 

Przesiewamy mąkę, robimy dołek i w środek wbijamy jajko, zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto na cienki ok. 1mm placek. Szklanką, lub innym okrągłym naczyniem (najlepiej z gładkim i cienkim brzegiem) wycinamy kółka.
W miseczce mieszamy jagody z cukrem i mąką i tak przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na wycięte koła i zalepiamy pierogi.

Pierogi gotujemy partiami we wrzącej wodzie. doprawionej 1/2 łyżeczką soli i łyżką cukru i łyżką oleju. Wyławiamy ok 7 minut od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.

Podajemy polane śmietaną z cukrem. W wersji light można podać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate