środa, 27 czerwca 2012

Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

Jakiś czas temu robiłam pstrąga wg przepisu Jamiego Olivera. Bardzo posmakowała mi ta rybka i miałam ochotę ponownie ją przyrządzić. Tym razem zamiast filetowanej ryby chciałam zrobić całą. To mój debiut, nigdy wcześniej nie odważyłam się dotknąć ryby wraz łbem, ogonem i skórą. Całe szczęście kupiłam już patroszoną. Było dziwnie, ale dałam radę ;)
Nieskromnie powiem, że pstrąg wyszedł naprawdę bardzo dobry, mięso było soczyste i aromatyczne i na pewno będę powtarzać ten przepis, bo sprawdził się świetnie. Tak przygotowaną rybę można także upiec na grillu.

Składniki
2 pstrągi
2 gałązki oregano
2 gałązki rozmarynu
1 gałązka cząbru
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
6 plasterków limonki
4 plasterki masła

Wypatroszone pstrągi myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdego pstrąga delikatnie nacinamy w trzech miejscach i nacieramy solą i pieprzem cytrynowym zarówno z zewnątrz, jak i w środku.
Drobno kroimy zioła (wraz z łodyżkami), mieszamy ze sprasowanym czosnkiem, sokiem z cytryny i smarujemy rybę w środku. Do każdego pstrąga wkładamy po trzy plasterki limonki i 2 cienkie plasterki masła.
Każdą rybę zawijamy w oddzielną folię aluminiową, zaginając ją do góry a także od boków. Tak przygotowane pstrągi chowamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Pstrągi w folii aluminiowej przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Pieczemy je ok. 30 minut na opcji grill, następnie otwieramy folię, aby cała ryba była od góry widoczna i przypiekamy na grillu z termoobiegiem jeszcze 5 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Można także ułożyć ryby zawinięte w folię na grillu. Pstrąga podałam z młodymi ziemniakami i surówką z sałaty.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate