wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto ucierane z nektarynkami

Brzoskwinie i nektarynki to jedne z moich ulubionych owoców, słodkie i soczyste smakują mi zarówno same, jak i w cieście. 
Przepis ten znalazłam u Agaty, podmieniłam jedynie brzoskwinie na nektarynki i kardamon na cukier cynamonowy. Ciasto robi się bardzo szybko, pół godziny pieczenia, kilka minut studzenia i gotowe.

Jest dość słodkie, ja następnym razem nieco je odsłodzę, ale w połączeniu z mrożoną herbatą smakuje pysznie. 

Składniki
1/2 szklanki masła
3/4 szklanki cukru 
(następnym razem dam odrobinę mniej)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
5-6 nektarynek (dałam 4 i było za mało)

Masło ucieramy z cukrem i solą na gładką masę, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka, cały czas ucierając. Ciasto przelewamy do formy (ok. 20cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone w cząstki owoce i posypujemy górę cukrem cynamonowym

Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Patyczkiem sprawdzamy czy się upiekło, jeżeli patyczek będzie suchy, jest gotowe.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate