wtorek, 17 lipca 2012

Confit czosnkowe

Lubicie czosnek? Ja go dorzucam wszędzie, gdzie się da. Sprawdza się zarówno jako dodatek do masła, kanapek, do różnego rodzaju mięs, szpinaku, sosów, oliwy... praktycznie do wszystkich wytrawnych dań. Bardzo lubię jego ostry i wyraźny smak. Najchętniej kupuję czosnek polski w małych główkach. Jest o wiele bardziej aromatyczny od jego chińskich odpowiedników.

Jakiś czas temu podpatrzyłam u Pistachio przepis na czosnek duszony w oliwie. Świetnie smakuje w połączeniu z chrupiącą bagietką, czy bruschettą. Tak przygotowany staje się miękki i można nim smarować chleb a oliwa ma intensywny, czosnkowy aromat, idealny do marynowania mięs. Mój confit ma już około miesiąca i bardzo dobrze przechowuje się w ciemnej szafce.

Składniki
3 główki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
15 ziarenek pieprzu
10 g morskiej soli
oliwa z oliwek extra vergine Monini

Czosnek rozdzielamy na ząbki, pozostawiając pojedynczą warstwę łupinki. Wkładamy go do niewielkiego rondelka, dokładamy rozmaryn, tymianek, sól i ziarnka pieprzu. Całość zalewamy oliwą tak, aby zakryła ona czosnek. Dusimy ok. 40-60 minut do miękkości czosnku i wszystkie składniki przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce lub w ciemnym miejscu.


Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate