poniedziałek, 16 lipca 2012

Deser owocowy z karmelizowanym cukrem

Deser ten zainspirowany jest propozycją Izki. Ja go jeszcze uprościłam i wyszło coś absolutnie bajecznego! Jestem zachwycona smakiem, prostotą wykonania i obawiam się, że przez najbliższe kilka dni będę robić go codziennie.
Wyobraźcie sobie, na dole pyszne i słodkie owoce, w środku jogurtowa chmurka o waniliowym aromacie a na górze chrupiąca, złocista i słodka skorupka żywcem wyjęta creme brulee. 

Składniki
 (na 2 porcje)
2 łyżki jagód
2 łyżki malin
1 nektarynka (obrana)
6 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru brązowego (do jogurtu)
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżeczki cukru brązowego (do karmelizowania)

Na dnie żaroodpornego naczynka układamy zmieszane jagody, maliny i pokrojoną na kawałki nektarynkę. W oddzielnym naczynku mieszamy jogurt z cukrem i esencją waniliową i wylewamy go na owoce. Każde naczynko z owocami i jogurtem posypujemy 2 łyżeczkami brązowego cukru i od razu, za pomocą specjalnego palnika do cremu brulee (ja swój kupiłam za 29 zł w E.Leclercu ) karmelizujemy, aż do uzyskania złocistej i chrupiącej skorupki. Podajemy od razu.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate