poniedziałek, 30 lipca 2012

Domowa chałwa sezamowa

Odkąd prowadzę bloga, lubię tworzyć lub wyszukiwać przepisy na moje ulubione sklepowe specjały i robić je sama w domowym zaciszu. Tym sposobem powstały: cukier z prawdziwą wanilią, domowy kisiel anansowy i porzeczkowo-malinowy, chrzan, zielone pesto i oliwa bazyliowa. Ich smak jest nieporównywalnie lepszy a lista składników krótsza o sporą ilość E.
Nie wyobrażam sobie, żebym teraz mogła do wypieków używać cukru wanilinowego, czy zajadać jakiś sztuczny kisiel.

Jakiś czas temu, gdy byłam u rodziców, moja mama z jak zawsze dużym apetytem jadła chałwę, a ja wspomniałam, że ostatnio wdziałam przepis na domową (tutaj). Mama z entuzjazmem podeszła do sprawy, a mi nie pozostało nic innego, jak zrobić chałwę w domu. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł. Dwa, góra cztery naturalne składniki, chwila mielenia i mamy pyszny, domowy wyrób, znacznie smaczniejszy od sklepowego. Wszystkich chałwowych łasuchów zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować. 

Składniki 
(dla 2-3 osób)
200 g sezamu
6-7 łyżeczek płynnego miodu 
(lub więcej w zależności od preferencji)
posiekane migdały lub inne orzechy (opcjonalnie)

Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, często mieszając, tak, aby podsuszyły się, ale nie zrumieniły. Odstawiamy do ostudzenia. 
Gdy ziarna są już zimne, przekładamy je do blendera i mielimy na gładką pastę. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Jeżeli lubimy w chałwie dodatek orzechów lub innych ziaren, to to jest moment, w którym je dorzucamy. Ja użyłam 2 łyżek posiekanych migdałów. 
Z masy chałwowej w dłoni  formujemy batonik i zawijamy go w papier do pieczenia lub wylepiamy masą silikonowe foremki. Następnie odstawiamy chałwę na 2 godziny do lodówki, żeby stężała. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.


Przepis na Thermomix 
Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, często mieszając tak, aby podsuszyły się, ale nie zrumieniły. Odstawiamy do ostudzenia. 
Gdy ziarna są już zimne, przekładamy je do naczynia miksującego i mielimy obr.10/30s. Dodajemy miód, orzechy i mieszamy obr.3/15s. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!






Kuchnia pełna ziarna 2012
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate