poniedziałek, 2 lipca 2012

Farfalle z suszonymi pomidorami i kurczakiem

Farfalle to rodzaj włoskiego makaronu, który ma kształt kokardek. Bardzo go lubię, jest wdzięcznym materiałem do przygotowania szybkich sałatek, bądź głównego dania obiadowego. 
Ja najchętniej jadam go właśnie z kurczakiem, suszonymi pomidorami i uprażonym słonecznikiem. Danie to robi się niezwykle szybko, jest sycące a pomidory nadają mu wyrazistego smaku. 

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory
  
Składniki
1/3 opakowania makaronu Farfalle
1 mały pojedynczy filet z kurczaka
1 duża garść łuskanego słonecznika
1 mały pęczek pietruszki
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
curry
czerwona papryka (słodka)
oregano
oliwa z oliwek / oliwa z suszonych pomidorów

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni słonecznik. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię (na małym ogniu) i prażymy do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Często mieszamy słonecznik, uważając, żeby nie przypalił się. Patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy ziarna.

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry i oregano. Następnie kroimy go w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z jednym sprasowanym ząbkiem czosnku, aż do uzyskania złocistego koloru mięsa.
Do ugotowanego makaronu dodajemy uprażony słonecznik, kurczaka, posiekaną drobno natkę pietruszki i pokrojone w paski suszone pomidory. 

Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i lekko podlewamy oliwą z suszonych pomidorów. Farfalle są gotowe. Dobrze smakują podawane od razu na ciepło, jak i jako zimna sałatka makaronowa. W wersji dla gości do tego dania przygotowuję bagietkę z masłem ziołowym.
Smacznego!







Kuchnia pełna ziarna 2012 Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate