sobota, 7 lipca 2012

Granita melonowo-jagodowa

Granita to tradycyjny włoski deser. Swoją konsystencją przypomina trochę lody a trochę sorbet. Robi się go bardzo łatwo, potrzebne są jedynie owoce, ewentualnie woda, cukier i mikser. Świetnie sprawdza się w upalne lato, ponieważ wspaniale chłodzi.

Składniki 
 (dla 4 osób)
1/2 melona miodowego (u mnie 400g)
120 g jagód
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
kilka kandyzowanych fiołków (opcjonalnie) 

Melona wydrążamy, dodajmy jagody, sok z limonki, miód, syrop klonowy i miksujemy. Przelewamy do pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, w miarę możliwości mieszając co pół godziny widelcem, aż osiągniemy konsystencję zamrożonych kryształków. Jeżeli zapomnimy o granicie i zarobi się bryła lodu, możemy ją zeskrobać łyżką do robienia kulek z melona. Granitę podajmy w schłodzonych naczynkach, można ozdobić ją kandyzowanymi kwiatami.


Smacznego!





Kuchnia Bardzo Włoska 2012
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate