środa, 4 lipca 2012

Jagodzianki z kruszonką

Co roku, gdy przychodzi sezon na jagody, objadam się pysznymi jagodziankami. Nie ma wtedy dla mnie chyba lepszych ciastek niż pyszne bułeczki z jagodami i kruszonką.
W tym roku zrobiłam małe jagodzianki sama, są pyszne, mają i kruszonkę i dużo jagód i niewielki rozmiar, taki akurat na 3-4 gryzy, tak jak lubię. Przepis na nie znalazłam tu.

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
50 g rozpuszczonego masła
2 duże jajka (lekko ubite)
1/2 szklanki ciepłego mleka
16 g drożdży
4 łyżki cukru

Nadzienie
3/4 szklanki jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka
1/3 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
jajko do posmarowania jagodzianek

Drożdże zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na ok. 15-20 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy ze sobą, Ciasto bardzo się lepi, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki, żeby nie stało się twarde. Ciasto w ceramicznej misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy z nich kulki (łatwiej będzie lekko natłuszczonymi dłońmi), delikatnie spłaszczamy, nakładamy łyżkę jagód i zalepiamy, zawijając brzegi do środka, następnie układamy jagodzianki łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 20 minut.

Kruszonkę robimy poprzez zagniecenie wszystkich składników w dłoni, gnieciemy tak długo, aż zrobią się okruszki.

Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20-23 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate