wtorek, 3 lipca 2012

Muffiny czekoladowe z malinami

Uwielbiam połączenie czekolady z malinami. Myślę, że muffinek nie trzeba jakoś specjalnie reklamować, mają swoich wiernych wielbicieli. Kto raz zrobił muffiny, na pewno będzie do nich wracać. Ja je cenię za prostotę i szybkość wykonania i ten cudowny smak. To chyba moje najczęstsze wypieki. Receptura jest sprawdzona i za każdym razem babeczki są tak samo dobre.

Składniki
Suche
250 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady

Mokre 
250 ml zimnego mleka
1 jajko
100 g rozpuszczonego masła 
 łyżka rumu

Owoce
1 szklanka malin 
 
Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy ją z pozostałymi suchymi składnikami. Do oddzielnej miski wlewamy zimne mleko, rum, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wszystkie płynne składniki mieszamy i przelewamy do miski z suchymi produktami, niezbyt dokładnie mieszamy wszystko trzepaczką lub drewnianą łyżką. Następnie dodajemy maliny i delikatnie łączymy wszystkie składniki i przelewamy do 3/4 wysokości silikonowych foremek wyłożonych papilotkami. Foremki ustawiamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Muffiny pieczemy ok 15-20 minut. Następnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kuchennej kratce. 

Smacznego! 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate