poniedziałek, 23 lipca 2012

Muffiny kukurydziane z jagodami

Myślałam, że tartaletki z jagodami i białą czekoladą będą już ostatnim jagodowym wpisem w tym sezonie. Niestety jagodowymi propozycjami jeszcze Was pomęczę. Weekend na Mazurach zaowocował zbiorem prawie trzech litrów jagód i teraz muszę je na coś przerobić. Chyba w żadnym jeszcze roku nie robiłam tylu jagodowych smakołyków.
Dziś zapraszam na kukurydziane muffiny z jagodami. Inspirację znalazłam tutaj. Od dawna miałam ochotę na babeczki z mąką kukurydzianą i wreszcie dziś się udało. Muffiny pięknie wyrosły, mają złocisty kolor, mocno jagodowy smak i chrupiącą górę z brązowego cukru. Dla mnie to muffiny idealne i zdecydowanie polecam Wam ten przepis.


Składniki 
(na 16-18 sztuk)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 łyżki miodu
2 duże jajka
2/3 szklanki mleka
1 szklanka jagód
brązowy cukier do posypania

Masło miksujemy z cukrem i miodem na gładką masę, stopniowo dodajemy jajka, cały czas ucierając. 
W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do niej masło utarte z cukrem i jakami i dokładnie mieszamy a następnie dolewamy mleko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy aż do powstania jednolitego ciasta. Będzie ono dość gęste, ale sprężyste. 
na koniec dodajemy umyte i przebrane z listków jagody i bardzo delikatnie łączymy je z ciastem. Staramy się ich nie rozgnieść.

Tak przygotowane ciasto nakładamy łyżką do silikonowych foremek (ja je najpierw układam w formie do pieczenia muffinów) i i wilgotnymi palcami lekko wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez 20-25 minut. Po tym czasie powinny być rumiane, a patyczek wbity do środka-suchy.

Zaraz po upieczeniu, wyjmujemy muffiny w silikonowych foremkach z blaszki i studzimy je na kuchennej kratce.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate