czwartek, 12 lipca 2012

Oliwa bazyliowa z nutą oregano

Dziś coś dla smakoszy aromatycznej i ziołowej oliwy. Bardzo lubię różne smakowe wersje, dodaję je do sałatek, marynaty do mięsa, czy grzanek. A domowa oliwa jest najlepsza ze wszystkich. Dziś stworzyłam oliwę bazyliową z nutą oregano. Jest klarowna i ma piękny zielony kolor. A jak pachnie teraz w całym domu, coś cudownego! Przepis podpatrzyłam u Agaty i tylko nieznacznie zmodyfikowałam. 
Już niedługo przepis na oliwę czosnkową.

Składniki
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine Monini
1,5 szklanki listków bazylii
1/2 szklanki listków oregano

Listki ziół i oliwę blendujemy, aż powstanie papka. Następnie przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
Przecedzamy za pomocą gazy lub filtra do kawy i klarowną oliwę przelewamy do niewielkiej buteleczki. Przechowujemy w ciemnym miejscu np. w szafce lub w lodówce.

Przepis na Thermomix
Listki ziół i oliwę wkładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 10s/obr.8. Następnie gotujemy 4min./obr.2/100'C. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate