piątek, 13 lipca 2012

Tarta jagodowa z polewą czekoladową

Ten kto wymyślił tartę (zapewne był to jakiś zdolny Francuz), zdecydowanie powinien dostać jakąś nagrodę. Cienkie i cudownie kruche ciasto a do tego całe mnóstwo możliwości, żeby je przybrać w najróżniejsze masy i owoce, sprawiają, że ten rodzaj deseru nigdy się nie nudzi.
Moim absolutnym faworytem jest tarta malinowa z białą czekoladą, ale lubię wersje zarówno truskawkowe, jagodowe, z czekoladą, budyniem, galaretką itd.

Jeżeli chodzi o spód tarty to ten jest moim ulubionym, nie kruszy się, jest delikatny i zawsze wychodzi. W tej chwili przepis ten stosuję prawie do wszystkich kruchych ciast.

Składniki
Tarta
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka

Polewa czekoladowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki cukry pudru

Owoce
ok. 1,5 szklanki jagód

Wszystkie składniki na tartę szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i na ok. 1 godzinę chowamy do lodówki. Następnie wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut, aż ciasto stanie się rumiane.

W kąpieli wodnej  rozpuszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Gdy już wszystko ładnie się połączy, przelewamy masę na ostudzony spód od tarty. Przysypujemy przebranymi z gałązek i listków umytymi jagodami. 
Tarta jest gotowa, przechowujemy ją w lodówce.


Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate