wtorek, 10 lipca 2012

Tarta malinowa z czekoladowym budyniem

Wczoraj dostałam w prezencie całą skrzynkę malin. Ilość jest niesamowita. Mam dużo pomysłów, ale nie jestem w stanie zjeść wszystkiego na raz. Na pierwszy ogień poszła tarta malinowa i koktajl, dziś pewnie jeszcze zrobię jakiś dżem, trochę zamrożę a nad resztą muszę jeszcze pomyśleć. Malinki są duże i bardzo słodkie. Świetnie komponują się z czekoladowym budyniem.

Składniki
Tarta
200 g mąki
50 g cukru pudru
110 g zimnego masła
1 żółtko

Masa budyniowa
1 budyń czekoladowy (plus mleko i cukier)
1/3 tabliczki czekolady (ja dałam mleczną)

Owoce
ok. 1 szklanki malin

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, szybko ugniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Następnie smarujemy formę do tary masłem, wylepiamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C ok. 15-20 minut aż się zezłoci.

W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Budyń robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie jeszcze gorący, dodajemy kostki czekolady i dokładnie mieszamy. Masę budyniową schładzamy i wylewamy na ostygnięte ciasto. 

Tartę dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. 
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate