czwartek, 19 lipca 2012

Tartaletki z jagodami i białą czekoladą

Jagodowe szaleństwo trwa. Wyjątkowo w tym roku smakują mi jagody i dodaję je do wszelakich deserów. Dziś połączyłam je z półkruchym ciastem i białą czekoladą. Wyszło naprawdę pysznie. Zapraszam na prawdziwie letni deser, jagodowe tartaletki z białą czekoladą.

Składniki (na 6 foremek)
Ciasto
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
przepis na ciasto stąd

Nadzienie
90 g białej czekolady
170 ml śmietanki 36%
1 jajko

Owoce
1/2 szklanki jagód

Żółtko, cukier i masło wkładamy do miksera i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 30 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 6 porcji i wylepiamy nim wysmarowane masłem i oprószone mąką foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i przyciskamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (albo suchą fasolą lub grochem). Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180'C, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietanką, mieszając masę trzepaczką. Gdy masa ostygnie, dodajemy do niej rozmącone jajko i mieszamy składniki.

Na ostudzone tartaletki wysypujemy jagody i zalewamy je masą czekoladową. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy ok 15-18 minut.
Przed podaniem tartaletki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate